Wielkie otwarcie

 

Wielkie otwarcie!

Serdecznie zapraszamy na wielkie otwarcie nowego sklepu internetowego marki Kampai!

W związku z bardzo dużym zainteresowaniem naszymi produktami i specyficzną sytuacją pandemiczną postanowiliśmy założyć sklep gdzie będziecie mogli bezpiecznie zamówić suplementy i kosmetyki bez wychodzenia z domu. 

Jako jeden z pierwszych produktów zamieściliśmy kwercytynę, która obecnie budzi największe zainteresowanie. 

Dlaczego kwercytyna jest tak pożądanym suplementem? Co to jest i jak działa? Zachęcamy do przeczytania poniższego artykułu.

Kwercetyna Plus

Już podczas epidemii w Chinach przetestowano wiele substancji pod kątem obrony przeciwwirusowej. Także naturalnych, obecnych np. w roślinach.

Również później prowadzono liczne badania z których jednoznacznie wynika, że najważniejszym elementem jest zapewnienie odpowiedniego poziomu witaminy D: 50-100 ng/ml krwi (a co najmniej 30). Jednak to nie wszystko.

Okazuje się, że pewne flawonoidy mają niezwykłą siłę w zabezpieczeniu organizmu przed koronawirusem. Jednym z nich jest powszechnie występująca KWERCETYNA. Jej spożywanie prawie dziesięciokrotnie zmniejsza prawdopodobieństwo zarażenia, a gdy już się zarazimy znacząco zmniejsza objawy (pomogło to opanować epidemię w tym kraju). Potwierdziły to właśnie przeprowadzone badania naukowców z Kanady.

Niestety sama kwercetyna jest słabo wchłanialna (tylko około 2-4 %). Wielokrotnie więcej przyswajamy jej w obecności lecytyny (fosfolipidów). Dlatego należy brać jednocześnie kapsułkę z lecytyną i suplementować kwercetynę w trakcie posiłku. Drugą substancją poprawiającą przyswajalność kwercetyny jest piperyna.

Z codziennym jedzeniem również możemy spożywać kwercetynę. Najwięcej, i to w bardziej dostępnych formach, jest kwercetyny w zielonej herbacie. Wypicie 1,5 l dziennie (dość mocnego naparu) zapewni nam jej wystarczającą ilość (ponad 500 mg). Nieco mniej zawiera czarna herbata - trzeba by jej wypijać 2 l. Innymi dobrymi źródłami kwercetyny są: sok z owoców dzikiego bzu (dzięki zawartości innych podobnie działających flawonoidów jak np. kemferol, wystarczy 1 l soku na dzień) mus z czarnych jagód (2-3 litry/dzień), kapary surowe (0,5 kg/dzień), papryka ostra (1,5 kg/d), czerwona cebula (2 kg), żurawina, szparagi (5 kg). Oczywiście można łączyć kwercetynę z żywności i tą zagęszczoną, z suplementu.

 

Mechanizm działania kwercetyny

Dlaczego kwercetyna i EGCG zabezpieczają częściowo przed atakiem wirusowym i utrudniają namnażanie koronawirusa? Głównym mechanizmem jest łączenie się z jednym z jego białek (proteazą) i niedopuszczanie do prawidłowego złożenia całego nowego wirusa, blokując jego replikację (namnażanie).

Kwercetyna wiąże się z aktywnym centrum proteazy (rys.1) silniej niż właściwy komponent wirusa (rys. 2), przez co wirus nie może zostać do końca złożony i tym samym jego reprodukcja zostaje zahamowana (Khaerunissa i in. 2020). Mechanizmy obrony komórkowej i odporności organizmu mogą go wtenczas wyeliminować lub kontrolować.

Kilka innych prac niezależnie wykazało silne hamowanie rozwoju wirusa SARS-CoV-2 i innych koronawirusów przez kwercetynę (głównie także poprzez inhibicję proteazy) i inne flawonoidy (jak kempferol, kwercetyna, EGCG, GCG) oraz wyciągi z roślin zawierających dużo kwercetyny np. Houttuynia mordata (Chiow i in. 2016). Dzięki temu kwercetyna może być tanią, a skuteczną alternatywą dla testowanych i już stosowanych terapii wykorzystujących drogie leki antywirusowe (opracowane głównie do walki z innymi wirusami o podobnych białkach, jak HIV czy SARS i MERS).

 
Właściwości flawonoidów w tym szczególnie kwercetyny i EGCG wykorzystywała od wieków tradycyjna medycyna chińska. Wysoką skuteczność takich tradycyjnych preparatów wraz z oznaczeniem zawartości w nich kwercetyny i innych flawonoidów wykazało również badanie pod kątem SARS-CoV-2 (Yang i in. 2020). Nic dziwnego, że podczas epidemii Covid19 w Chinach 85% pacjentów leczono za pomocą właśnie takich (głównie zawierających kwercetynę i katechiny takie jak EGCG) preparatów.
Generalnie najwięcej dowodów na dezaktywację proteazy i znaczne wyhamowanie namnażania wirusów (głównie koronawirusów, ale także innych, np. HIV czy dengi) jest dla kwercetyny, ale większość prac wskazuje na porównywalną siłę działania EGCG (zapewne ma tu znaczenie także większa niż kwercetyny rozpuszczalność w wodzie). Aktywność tych związków mierzono w różnych układach eksperymentalnych m.in. na proteazach wyizolowanych z wirusów (np. Nguyen i in. 2012, Choi i in. 2009). Trzeba podkreślić, że wiele innych celów cyklu rozwojowego wirusów może być atakowanych skutecznie za pomocą wielu naturalnych wyciągów, zwłaszcza flawonoidów (Sino Biological 2020). 
Niedawne badanie (Biancatelli i in. 2020) wykazało, że szczególnie warto kwercetynę łączyć z witaminą C, dzięki efektowi synergii wspólne efekty są jeszcze większe. Można zatem wnosić, że najlepsze efekty w hamowaniu zakażenia koronawirusem, porównywalne z bardzo drogimi lekami przeciwwirusowymi, da kwercetyna (dla większej przyswajalności połączona z fosfatydylocholiną i piperyną) uzupełniona EGCG oraz witaminą C.

Aktualnie posiadamy w sprzedaży

Kwercetyna Plus skład:
kwercetyna - 250 mg (w przeliczeniu na czystą kwercetynę),
lecytyna - zwiększa przyswajalność kwercetyny,
witamina C - 100 mg (wspomaga działanie kwercetyny i ogólnie ważna w procesach odpornościowych),
EGCG - 70 mg (również blokuje w podobnym mechanizmie proteazę koronawirusa, do tego działa przeciwzapalnie i regulacyjnie na układ odpornościowy),
piperyna - 2,5 mg (dodatkowo zwiększa przyswajalność kwercetyny i egcg),
cynk 5 mg, selen 0,025 mg (oba mikroelementy ważne dla odporności, istotne przeciwwirusowo).

 

Dawkowanie:

Zwykłe, w czasach poza epidemią – 250 mg (1 kapsułka, najlepiej rano)

Zapobiegawczo przed Covid - 500 mg (po jednej kapsułce rano i wieczorem)

Przy podejrzeniu zakażenia, w chorobie - 1000 mg (2 kapsułki rano i wieczorem)

 

Opakowanie – słoiczek 60 kapsułek

 

 

Pozycje cytowane:
Biancatelli R.M.L.C., Berril M., Catravas J.D., Marik P. E. – 2020 – Quercetin and Vitamin C: An Experimental, Synergistic Therapy for the Prevention and Treatment of SARS-CoV-2 Related Disease (COVID-19). Frontiers in Immunology 11 p.1451.
Chiow K.H., Phoon M.C., Putti T., Benny K.H., Chow V.T. – 2016 – Evaluation of antiviral activities of Houttuynia cordata Th. extract, quercetin, quercetrin and cinanserin on murine coronavirus and dengue virus infection. Asian Pacific Journal of Tropical Medicine 9, (1)
Choi H.J., Song J.H., Park K.S., Kwon D.H.  – 2009 – Inhibitory effects of quercetin 3-rhamnoside on influenza A virus replication. Eur J Pharm Sci, 37
Coronavirus Treatment Sino Biological – 2020 – www.sinobiological.com/research/virus/coronavirus-treatment
Khaerunnisa S., Kurniawan H., Awaluddin R., Suhartati S., Soetjipto S. – 2020 – Potential Inhibitor of COVID-19 Main Protease (Mpro) from Several Medicinal Plant Compounds by Molecular Docking Study. Preprints.
Nguyen TT, Woo HJ, Kang HK, Nguyen VD, Kim YM, Kim DW, Ahn SA, Xia Y, Kim D – 2012 –Flavonoid-mediated inhibition of SARS coronavirus 3C-like protease expressed in Pichia pastoris. Biotechnol Lett. 34 (5).
Yang Y., MdSahidul I., Wang J., Li Y., Chen X. – 2020 – Traditional Chinese Medicine in the Treatment of Patients Infected with 2019-New Coronavirus (SARS-CoV-2): A Review and Perspective Int J Biol Sci; 16 (10).

 

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl